Bestrijding eenzaamheid moet een beweging worden

Bestrijding eenzaamheid moet een beweging worden

Waarom zou je ouderen niet wat vaker aanspreken? Vraag eens hoe het met hen gaat of vraag of ze hulp nodig hebben. Veel mensen aarzelen om dit te doen: zijn ze er wel van gediend? Komen we niet in hun privacy? Dat vraagt Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds, zich af in een column die ze onlangs schreef.

Drempel over

Vergeet niet, zo schrijft zij, dat de meeste ouderen prima in staat zijn om aan te geven of ze ervan gediend zijn of niet. En natuurlijk vinden de meeste ouderen het erg fijn, net als elk mens, als iemand hen vraagt hoe het met hen gaat. Gilbert pleit ervoor dat we die drempel over moeten: ‘Een betere wereld begint bij jezelf. En dat geldt ook voor het bestrijden van eenzaamheid.’

Verbinden van mensen en organisaties

Voor het Nationaal Ouderenfonds telt iedere oudere mee. Daarom verbindt het fonds mensen en organisaties om samen eenzaamheid en kwetsbaarheid onder ouderen aan te pakken. Dat doet ze samen met bedrijven en instanties, overheden, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers. Gezamenlijk zetten ze zich in voor hetzelfde doel: een samenleving waarin iedere oudere zijn of haar leven leidt zoals hij of zij dat wenst.

Lees de gehele column (bron: Gemeenten van de Toekomst): ‘Aanpak eenzaamheid begint bij jezelf’

Feiten eenzaamheid

Eenzaamheid neemt toe met de leeftijd. Dit geldt specifiek voor sociale eenzaamheid. Het percentage mensen dat zich emotioneel eenzaam voelt, neemt toe vanaf 75 jaar. Vanaf 50-jarige leeftijd voelt meer dan 40% van de Nederlanders zich eenzaam. Van de 75- tot 85-jarigen voelt bijna 50% zich eenzaam. Van de 85-plussers voelt bijna 60% zich eenzaam. (RIVM, Volksgezondheidenzorg.info)


Geplaatst op: 18 april 2018
Laatst gewijzigd op: 18 april 2018