Het Danspaleis als het ‘tankstation van levensvreugde’

Het Danspaleis als het ‘tankstation van levensvreugde’

Rollators worden geparkeerd. Gastheren en -vrouwen nemen de jassen aan en gaan rond met hapjes en glaasjes advocaat. En natuurlijk vragen ze de bezoekers ten dans. Bij het Danspaleis gaan alle voetjes van de vloer.

‘Vaak merken we dat de ouderen eerst niet willen’, vertelt Frédérique Arnold van Het Danspaleis. ‘Ze zijn niet goed ter been of hebben een slechte heup. Maar de gastheren en -vrouwen slepen hen gewoon mee. Aan het eind van de avond heeft iedereen gedanst.’

Glimmende dansvloer

Het Danspaleis reist heel Nederland af. Arnold: ‘Met een bus gevuld met platen en decoraties verzorgen we een evenement geheel in stijl van de jaren ’40/’50. We bouwen ruimtes en zalen in zorginstellingen en buurtlocaties om tot balzaal. Onder andere met een rijdend discomeubel, een glimmende dansvloer en rood velours tafelkleden.’ Het doel van de sociale onderneming, die in 2012 is opgericht, is om heel Nederland te laten dansen.

Danspaleis - Tara Fallaux (klein)
[Foto: Tara Fallaux]

Verbinding tussen generaties

‘Als er een Danspaleis naar een locatie toekomt, dan communiceren we dat via wijkkranten, radio en flyers’, zegt Arnold. ‘Maar Danspaleizen zijn niet alleen voor ouderen bedoeld. Het gaat juist ook om de waardevolle verbinding tussen de generaties die met het dansen tot stand komt.’ Zo’n 150 tot 200 vrijwilligers zetten zich in voor het initiatief. Zij gaan mee naar de feesten en vragen ouderen ten dans. Hierdoor komen ouderen in beweging, zowel fysiek als sociaal. ‘Dansen is hierbij hét middel dat zorgt voor de verbinding, het is een ‘tankstation van levensvreugde’.

In beweging zetten

Ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen en zijn vaak minder mobiel, waardoor hun sociale kring kleiner wordt. Daarom is naast de Danspaleizen in Amsterdam en Rotterdam gestart met een mobiele huiskamerdisco ‘Een Praatje en een Plaatje’. Ook dit staat in het kader van het in beweging zetten van ouderen.

Het Danspaleis staat genoteerd aan de MAEX, de maatschappelijke beurs die de waarde en behoeften van initiatieven inzichtelijk maakt. De MAEX is tevens een transactie-instrument dat investeren en participeren in deze initiatieven bevordert.

Meer weten?
Kijk op de website van MAEX over Het Danspaleis en op de website van het Danspaleis


Geplaatst op: 19 juli 2017
Laatst gewijzigd op: 19 juli 2017