Dement in een verpleeghuis: leven zoals thuis

Dement in een verpleeghuis: leven zoals thuis

Dementerende ouderen die boodschappen doen in de supermarkt? Bij veel mensen doemt het beeld van dwalende senioren op, die – als ze de supermarkt uiteindelijk vinden – vergeten af te rekenen bij de kassa. Toch is het wel degelijk mogelijk dat mensen met dementie hun eigen leven leiden in het verpleeghuis, zonder strak opgelegde leefregels en protocollen om alle risico’s te voorkomen.

Experimenteren

Dat gaat teamleider Verpleging Barbara Jolink van De Lindenhof bewijzen. Haar verpleeghuis is een van de vier instellingen die drie jaar mag experimenteren met het opruimen van belemmerende richtlijnen. Dat gebeurt in het kader van het VWS-project ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg – van regels naar relaties’.

Een buurt-app

Jolink is van plan om de vele vrijwilligers van bij De Lindenhof te betrekken bij de begeleiding van cliënten bij bezoeken aan de kapper, de was ophangen in de binnentuin en andere activiteiten. En ook het dorp. Een persoonlijk geprogrammeerd bandje dat de ouderen om hun pols kunnen dragen, kan onder meer registreren als iemand wegloopt. De dorpsinwoners zouden daarover kunnen worden geïnformeerd. Bijvoorbeeld via een buurt-app. ‘En als iemand vergeet af te rekenen bij de kassa, kun je afspreken met ondernemers dat ze niet de politie bellen, maar De Lindenhof.’

Lees het gehele artikel (Bron: de Gelderlander): ‘Verpleeghuis zonder knellende regels


Geplaatst op: 24 maart 2017
Laatst gewijzigd op: 29 augustus 2017