Duurzaamheid, gezonde voeding en sociale cohesie bij Food for Good

Duurzaamheid, gezonde voeding en sociale cohesie bij Food for Good

Food for Good is een tuinderij in Utrecht die werk biedt aan kwetsbare mensen. Ze verbouwen groente en fruit, leren samen te werken of weer onder de mensen te zijn en voorzien tegelijkertijd de buurt van gezond eten.

Er was eens een braakliggend terrein in Kanaleneiland, Utrecht.  Zorgorganisaties en wijkbewoners van de wijk vonden het maar wat zonde dat er niets gedaan werd met dat stuk grond. Stichting de Wending vroeg aan de gemeente of ze het mochten omtoveren tot een buurttuin. Dat mocht. En zo ontstond Food for Good, een tuinderij waarin met wijkbewoners en kwetsbare mensen groente, fruit en kruiden worden verbouwd.

Een deel van de oogst gaat naar iedereen die meehelpt, een ander deel van de oogst wordt verkocht. Zo voorzien ze de wijk van gezond voedsel. Daarnaast vormt de tuin een groene oase in de wijk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een praatje maken of samenwerken.

Afstand tot de arbeidsmarkt

‘Het is nu zeven jaar geleden dat we begonnen met Food for Good’, vertelt Evelien Roos, accountmanager activering en participatie. ‘En inmiddels werkt er al een flink aantal mensen bij ons. Sinds drie jaar ook mensen met een ondersteuningsvraag.’ Wat hun achtergrond is en de reden dat ze bij Food for Good terecht kwamen, verschilt enorm. Maar de gemene deler is dat ze bijna allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Roos: ‘Er zijn mensen met een verstandelijke beperking, mensen die een verslavingsachtergrond hebben of herstellen van een burnout of depressie. Maar ook mensen uit de buurt die gewoon een extra impuls kunnen gebruiken. Die diversiteit maakt het mooi. Iedereen is anders, maar heeft hetzelfde doel: de tuin mooi maken, zorgen dat de groenten groeien.’

Begeleiding

Er zijn bij Food for Good twee professionals die begeleiding bieden: een trajectbegeleider, die persoonlijke ontwikkelingsplannen schrijft en met wie mensen kunnen praten als het niet lekker loopt. En een tuincoördinator. ‘Die beslist: wat gaan we zaaien? Hoe ziet het kweekplan eruit? Wanneer moet wat erin en wat eruit? Maar de coördinator heeft óók verstand van begeleiding. Samen vormen zij het vaste team. Daaromheen hebben we een groep mensen die ondersteuning bieden of invallen wanneer dat nodig is.’

Betrokkenheid en sociale cohesie

Food for Good is vier dagen per week geopend. Op die dagen is er een ochtendploeg en een middagploeg op het terrein aanwezig. Hoe vaak mensen komen, verschilt. ‘Dat varieert van een dagdeel per week tot acht dagdelen per week. Over het algemeen moedigen wij vrijwilligers aan om minimaal twee dagdelen te komen. Dat stimuleert het gevoel van betrokkenheid en de sociale cohesie. Maar er zijn ook mensen die van zó ver moeten komen, dat ze beginnen met een uurtje koffiedrinken. Dan zijn we al blij dat ze er zijn – alleen al het ‘er zijn’. Van hen verwachten we niet dat ze meteen met van alles aan de slag gaan.’

‘De tuin is groot genoeg om even de rust op te zoeken. En zelfs als je allebei in je eigen hoek bezig bent, heb je nog steeds het gevoel dat je sámen ergens aan werkt. Mensen die moeite hebben met het vinden van sociale aansluiting, kunnen zo toch stap voor stap leren samenwerken. Dat is heel waardevol.’

Duurzame initiatieven

Op het terrein staat ook een broodvergister die brood omzet in biogas. Er worden oesterzwammen geteeld op koffiedik. En sinds kort kun je bij theehuis de Proeftuin terecht voor een kop koffie of thee en wat lekkers, gemaakt van producten uit de tuin. Het plan is om meer initiatieven bij Food for Good te betrekken. ‘Door samen te werken met andere kleine ondernemingen kunnen we Food for Good hopelijk gezond en duurzaam maken als organisatie. We staan open voor alle initiatieven, zolang ze maar net als wij belang hechten aan duurzaamheid, gezonde voeding én sociale cohesie.’

Meer weten over Food for Good? Bekijk hier de website.


Geplaatst op: 7 juni 2018
Laatst gewijzigd op: 12 juni 2018