Eerstelijns verblijf (ELV) beter geregeld in Rivierenland

Eerstelijns verblijf (ELV) beter geregeld in Rivierenland

Vanuit het regionale ouderzorgproject heeft een werkgroep het Eerstelijns verblijf in de regio Rivierenland beter georganiseerd. De werkgroep, bestaande uit de huisartsenzorggroep, de zorgaanbieders van kortdurend verblijf, het ziekenhuis, de gemeenten, de zorgverzekeraar, het zorgkantoor, werd hierin ondersteund door Mura Zorgadvies.

De aanleiding voor een betere organisatie van het Eerstelijns verblijf was dat veel huisartsen, met name in de avond-, nacht- en weekendzorg, moeite hadden om een patiënt op het juiste bed te krijgen. Dat bleek arbeidsintensief en er waren onduidelijkheden. Ook was het niet duidelijk hoe het Eerstelijns verblijf in bestaande vormen van kortdurend verblijf kon worden ingebed.

Eén telefoonnummer voor de feestdagen en weekenden

Daarom bemannen de klantadviseurs van de drie grootste zorgorganisaties in Rivierenland – te weten Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR), STMR en Stichting Zorgcentra de Betuwe (ZDB) – in de weekenden en op feestdagen van 8.30 tot 17.00 uur bij toerbeurt 1 telefoonnummer. De dienstdoende adviseur heeft inzicht in de beschikbare (crisis)bedden van alle betrokken ELV-zorgaanbieders en regelt de plaatsing van de patiënt op de locatie die de voorkeur heeft. Mocht daar geen plaats zijn, dan regelt de adviseur een bed bij een andere instelling.

Spoedplaatsing

Bij een spoedplaatsing (die aan strikte criteria moet voldoen) wordt binnen 24 uur een bed geregeld door de zorgaanbieders. Als een patiënt dus om 23.00 uur met spoed op een ELV-bed moet worden geplaatst, kan het voorkomen dat deze patiënt toch eerst terug naar huis gaat of nog even thuis moet blijven. De zorgaanbieders hebben dan 24 uur de tijd om een bed te vinden.

Meer weten?
Neem dan contact op met Eefje de Bruijne van Mura Zorgadvies (eefjedebruijne@mura.nl; 0488-417400). Indien gewenst kunt u de beschikking krijgen over het Handboek, dat door de werkgroep is opgesteld naar voorbeeld van het handboek van zorggroep SIGRA. Hierin staan alle afspraken die in de regio zijn gemaakt.

Binnen het samenwerkingsverband participeren naast SZR, ZdB en STMR ook Avondlicht, Wittenberg Zorg, het Anker en Van der Valk Care.


Geplaatst op: 26 juni 2017
Laatst gewijzigd op: 6 december 2018