Granny’s Finest: samen breien zorgt voor sociale cohesie

Granny’s Finest: samen breien zorgt voor sociale cohesie

In Nederland draaien veel organisaties, projecten en initiatieven op de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Om waardering uit te spreken voor al die vrijwilligers én om inspirerende voorbeelden in het zonnetje te zetten, zijn de Meer dan handen vrijwilligersprijzen in het leven geroepen. Dit jaar worden er voor het zesde jaar op rij prijzen uitgereikt. Dat gebeurt op 7 december 2016, internationale vrijwilligersdag, door staatssecretaris Martin van Rijn. Bekijk alle genomineerden en stem op jouw favoriete project via de website Vrijwilligersprijzen.

Een van de genomineerden is het project Granny’s Finest:

‘Het geeft hen eigenwaarde en ze leren weer nieuwe mensen kennen waardoor de eenzaamheid wordt tegengegaan’, vertelt Niek van Hengel, een van de twee oprichters van Granny’s Finest. Het project koppelt breiende ouderen aan jonge modeontwerpers. De oudere dames komen bijeen in handwerkclubs om kledingstukken zoals sjaals, sokken en mutsen te breien die ontworpen zijn door de designers.

Eenzaamheid voorkomen

Granny’s Finest wil eenzaamheid onder senioren voorkomen en bestrijden. Door het organiseren van wekelijkse handwerkclubs worden senioren door het hele land samengebracht. Niet alleen worden er op de handwerkclubs nieuwe vriendschappen gesloten, ook komen de ouderen in contact met blije klanten die van over de hele wereld bedankkaartjes toesturen.

Sociale cohesie

‘Wij willen bijdragen aan de sociale cohesie’, vervolgt Niek. ‘Veel oudere dames hebben niet veel omhanden. Nu maken ze een hoogwaardig ambachtelijk product wat gewaardeerd wordt. Ze zijn vaak ook echt trots om onderdeel te zijn van dit merk. En dat niet alleen, ze hebben een reden om de deur uit te gaan en gezelligheid op te zoeken.’

Granny's Finest_Granny Marja_Photography Liza DikkerboomGranny's Finest_Granny Paula_Photography Liza Dikkerboom

Hobby

Het idee ontstond toen Niek in 2009 bij zijn opa op bezoek was in een verzorgingshuis. Hij vroeg aan een breiende dame wat ze maakte en voor wie. Maar ze wist nog niet precies wat het moest gaan worden en ook niet voor wie, want ze had niet veel familie of kennissen om voor te breien. Het was haar hobby, een manier om lekker bezig te blijven. Niek vroeg zich af of er niet veel meer mensen zijn die houden van een door oma gebreide sjaal. Hij legde dit voor aan oud klasgenoot en goede vriend Jip Pulles en zo ontstond het idee voor Granny’s Finest.

Landelijk modemerk

Inmiddels is Granny’s Finest uitgegroeid tot een landelijk modemerk dat bekendstaat om haar Nederlandse, handgemaakte producten. Inmiddels zijn er ruim vijfhonderd senioren aangesloten bij ruim 35 handwerkclubs van Granny’s Finest. Deze worden begeleid door honderden vrijwilligers. De opbrengst gaat naar de verdere ontwikkeling van de organisatie, nieuwe wol en nieuwe plekken voor de dames om te breien. Ook worden er van de opbrengst activiteiten voor de ouderen georganiseerd.

Bedankkaartje sturen

De ouderen zijn de drijvende kracht achter Granny’s Finest. Wie een product koopt, treft er een handgeschreven boodschap van de breister bij aan. Via de kaartenwinkel van Granny’s Finest kun je dan een bedankkaartje naar de granny sturen die jouw product gemaakt heeft. ‘Daarmee is de cirkel weer rond’, aldus Niek. ‘Dan weet deze mevrouw dat het product op een goede plek terecht is gekomen.’

Meer weten?
Kijk op de website van Granny’s Finest


Geplaatst op: 22 november 2016
Laatst gewijzigd op: 23 januari 2018