Kletsborden in de praktijk: spelenderwijs met elkaar in contact

Kletsborden in de praktijk: spelenderwijs met elkaar in contact

Hoe brengen we onze cliënten meer met elkaar in contact en kunnen we ervoor zorgen dat ze meer begrip krijgen voor elkaar? Die vragen speelden bij de organisatie Cello Zorg, die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Het spel Kletsborden vult die behoefte in. ‘Sommigen vonden het zo leuk dat ze het meteen weer wilden spelen’, vertelt Annemieke Bock, medewerker cliëntenscholing bij Opleidingscentrum Cello.

Samen een leuke dag

Annemieke maakte kennis met het spel Kletsborden tijdens een kennismarkt waar ze direct enthousiast over het spel raakte: ‘Het is een ideale manier voor onze doelgroep om spelenderwijs met elkaar in contact te komen en elkaar meer te leren waarderen, maar ook om het samen gewoon leuk te hebben.

Kletsborden is ontwikkeld door studenten en docenten van de HAN (SPH en HAN Sociaal) samen met mensen met een licht verstandelijke beperking. Het spel bestaat uit een spelbord, pionnen, een dobbelsteen en vier verschillende soorten kaartjes. De vragen en opdrachten op de kaartjes, afwisselend serieus en grappig, nodigen de spelers uit om iets van zichzelf te laten zien en met elkaar in gesprek te gaan.

Complimentjes geven

De bevindingen op de drie groepen van Cello Zorg waren positief. Het spel speelt goed in op persoonlijke interesses en bij de vragen zaten veel herkenbare situatieschetsen, waardoor elke deelnemer er zijn eigen draai aan kon geven. Daarnaast stimuleert het spel om op een ongecompliceerde manier te praten over emoties en persoonlijke dingen en bijvoorbeeld om elkaar een complimentje te geven.
‘Ze vonden het bijzonder leuk om iets aardigs en liefs tegen elkaar te zeggen’, zegt Annemieke. ‘Ook na het spel vlogen ons de complimenten nog om de oren. Verder verraste het mij dat een deelnemer positief reageerde op het kaartje met de opdracht om met een ander te flirten. Ze begon spontaan met haar ogen te knipperen.’

De schatkist

Wat dit spel onderscheidt, is dat niets hoeft. ‘Als ze een kaartje trekken met een vraag of opdracht die ze niet willen beantwoorden of uitvoeren, kunnen ze het kaartje in de schatkist leggen. Daarmee werd het veilige gevoel gewaarborgd.’ De groepsbegeleiders hebben mooie reacties gekregen. Zo zei een van de cliënten: ‘Nu we samen spelen, zijn we allemaal aan elkaar gelijk.’ En een ander zei: ‘We weten nu beter wie onze begeleiders eigenlijk zijn.’ Annemieke: ‘Daar schrokken we ook wel een beetje van, want ze mogen altijd alles aan ons vragen, maar blijkbaar komen dergelijke vragen niet bij hen op. Het spel is dus een mooie manier om elkaar beter te leren kennen.’
Daarnaast zijn de deelnemers elkaar meer gaan waarderen door Kletsborden en hebben ze meer begrip voor elkaar gekregen.

Meer weten?
Kijk op de site van Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen
Bekijk ook het filmpje om de makers van het spel te ontmoeten


Geplaatst op: 15 mei 2017
Laatst gewijzigd op: 7 juni 2017