Van magische tapijten tot robots: technologie in de zorg

Van magische tapijten tot robots: technologie in de zorg

Tijdens het congres ‘Thuis in het Verpleeghuis: Waardigheid en trots op elke locatie’ van Waardigheid en trots werd onder andere aandacht besteed aan technologie in de zorg. Hoe worden gadgets, applicaties en robots ingezet? En hoe helpen die middelen bij het langer thuiswonen van ouderen?

Eerder schreven wij een artikel over Tinybots. Een eivormige robot, genaamd Tessa. Ze herinnert ouderen aan het slikken van medicijnen, het drinken van een glas water en aan het maken van een wandeling als het mooi weer is buiten. Ook kunnen mantelzorgers met een berichtje aan Tessa laten weten als ze iets verlaat zijn.

Geprojecteerde spellen

Zorggroep Solis maakt naast Tinybots, ook gebruik van de Magic Carpet. Een beamer op wieltjes projecteert 300 verschillende spellen en activiteiten. Dit kan zowel op de muur, op de grond als op rolstoelbladen. Dit product kan zowel in de psychologische gezondheidszorg als revalidatie worden ingezet.

Kijken voor dementerenden

De beamer is niet alleen populair voor het spelen van spellen en bewegen, ook voor dementerenden bestaat er een beamertoepassing. De Qwiek-up is een soort bioscoop, waar beelden naar wens op afgespeeld kunnen worden. Zo kunnen er rustgevende beelden van bos of natuur worden geprojecteerd. Wat is er nodig? Een USB met geschikte beelden, de Qwiek-up maakt daar automatisch een voorstelling van.

Stimuleren en activeren

‘De CRDL (cradle) is speciaal ontworpen voor iedereen waarbij normale communicatie niet meer mogelijk is. Om toch de mogelijkheid te bieden om persoonlijk contact te kunnen onderhouden op basis van aanraking van de CRDL en van elkaar en wisselende geluiden die dan ontstaan. De herinneringen die hierdoor worden opgeroepen samen met de aandacht en de aanraking leiden tot onderling aangenaam contact ook als het gesprek niet meer mogelijk is,’ aldus Ger Schuivens, algemeen directeur van CRDL.

Het is een sierlijk houten figuur, in de vorm van een grote kei. Op beide kanten is een handsensor gemaakt, die bewegingen registreert. Het gaat bij de CRDL om het activeren door middel van geluid en aanraking. Tik zachtjes op andermans hand voor het geluid van regen, of creëer het geluid van een waterval door te wrijven.

Leuk om te weten, CRDL is de winnaar van de Nationale zorg innovatieprijs 2018.

Wil je nog meer voorbeelden zien? Kijk het complete videoverhaal op de website van Waardigheid en Trots – op elke locatie.


Geplaatst op: 9 augustus 2018
Laatst gewijzigd op: 9 augustus 2018