Met opa of oma sporten in de beweegtuin

Met opa of oma sporten in de beweegtuin

Beweging is belangrijk voor jong en oud. Dat hebben ze goed begrepen bij Zuyderland Zorgcentra in Sittard-Geleen. Daar stimuleert een zogenoemde beweegtuin op een openbaar toegankelijk terrein de dagelijkse portie fitness voor jong en oud.

De beweegtuin zorgt voor verbinding, legt beleidsadviseur Inge Jochem uit. ‘Bewoners van onze zorgcentra en de buurt ontmoeten er elkaar om te bewegen, te wandelen op iets te drinken. Dat kan op vijf verschillende toestellen om armen en benen te bewegen. De gebruiksaanwijzing staat bij het toestel zelf. Zo stimuleren wij allerlei doelgroepen om meer te bewegen en dat bevordert natuurlijk de fysieke gezondheid. Onze bewoners van het verpleeghuis blijven zo op een leuke en laagdrempelige manier fit door alleen of samen met familie of verzorgenden te bewegen. Zo zie je soms opa’s of oma’s met hun kleinkind buiten op de hometrainer.’

Bloemen, kruiden en water

Helemaal spontaan gaat het sporten overigens ook weer niet. ‘De dagbestedingscoaches en onze fysiotherapeuten nemen de bewoners regelmatig mee naar buiten en stimuleren het gebruik van de toestellen. Iedere dag is er dus wel iemand die van de toestellen gebruik maakt, maar dat is nooit de hele dag. En als het regent, vervalt natuurlijk ook het buiten sporten.’ Wie overigens meer van wandelen houdt, komt ook volop in multifunctionele beweegtuin aan zijn trekken. Er is van alles te zien en te ontdekken: van allerlei bloemen, waterpartijen en kruiden. En bij mooi weer gaat een terras open, waar bewoners en bezoekers iets kunnen drinken. ‘Kortom, voldoende om samen met familie, buurtbewoners of verzorgers iets te ondernemen’, aldus Jochem.


Geplaatst op: 3 augustus 2017
Laatst gewijzigd op: 1 augustus 2017