Resto VanHarte: het recept voor een betere buurt

Resto VanHarte: het recept voor een betere buurt

Bij Resto VanHarte wordt er samen gegeten en gekookt. Het doel? Eenzaamheid de deur uitkrijgen, en mensen gezond leren én laten eten. Want eenzaamheid en gezondheid gaan hand in hand.

Geïnspireerd door de Franse vrijwilligersorganisatie Restos du Coeur, die de allerarmsten van maaltijden voorziet, richtte Fred Beekers in 2004 Resto VanHarte op. Fred focuste zich echter liever op de maaltijd als verbindend middel. Niet alleen voor de allerarmsten, maar voor álle lagen van de bevolking.

De eerste vestiging van Resto VanHarte werd geopend in Den Haag. Inmiddels zijn ze dertien jaar verder en zijn er 59 locaties door het hele land. Rob Kars, de huidige directeur van Resto van Harte, vertelt over de gedachte achter de organisatie.

Eenzaamheid de deur uit

‘Ons grootste doel is: eenzaamheid de deur uitkrijgen. Het gevaar in deze maatschappij is dat je met een druk op de knop alles tot aan je voordeur kunt laten bezorgen – je hebt niemand meer nodig. Als het zo doorgaat, is straks niemand meer bereid om compromissen te sluiten of echt sámen te leven.’

En het bestrijden van eenzaamheid gaat hand in hand met het bevorderen van gezondheid, vertelt Rob. ‘We koken alles vers, maar gezond eten is niet alleen een kwestie van recept. Het gaat ook om de sociale context, eten is een sociale aangelegenheid. Als ouderen alleen thuis zitten, eten ze bijna niets. Hier helpen ze mee, gaan ze samen aan tafel en eten ze allemaal hun buik rond. Iedereen weet wel ongeveer wat gezond eten is, toch zijn er mensen die het niet doen. De vraag waaróm niet, wordt heel weinig gesteld. Dat zit voor een groot deel in zingeving.’

Een veilige plek

‘Het is niet eenvoudig om een plek te creëren waar mensen zich prettig en vrij voelen. Maar altijd als we een Resto neerzetten, zit de tent vol en is het aantal herhalingsbezoeken hoog.’ Resto VanHarte concentreert zich op plekken waar mensen het over het algemeen wat minder breed hebben. ‘Volksbuurten, ontwikkelingsbuurten. Mensen die wat minder te besteden hebben, en dan met name van een wat hogere leeftijd met een slechte gezondheid, lopen een groot risico in sociaal isolement te komen. Die populatie zoeken we op.’

Onder de armoedegrens

‘We maken ons ook druk om de kinderen in die gebieden. Er leven in Nederland 400.000 kinderen onder de armoedegrens – dat is belachelijk veel. En die kids kunnen daar niets aan doen. Ook zij lopen risico. Ziektes als obesitas, morbide obesitas en diabetes type 2 komen veel voor. Om hen een steuntje in de rug te geven en ze tegelijkertijd een gezonde leefstijl aan te leren, organiseren we KinderResto’s.’

KinderResto’s

In de KinderResto’s krijgen de kinderen kookles en leren ze een gezond ontbijt te maken. Want veel kinderen gaan met een lege maag naar school, vertelt Rob. Aan het einde van de rit koken ze voor hun ouders en krijgen ze een kinderkookchef-diploma. ‘Vaak hebben ze voor het eerst in hun leven een gelijkwaardige relatie met een volwassene. Tijdens het koken wordt er veel gepraat en samengewerkt, ze leren complimentjes geven én ontvangen. We geven ze zo een zetje in de goede richting. En hopen natuurlijk dat het blijft hangen.’

Themaweken

Door het jaar heen zijn er verschillende themaweken rond de dagen waarop mensen het meeste last hebben van eenzaamheid: Kerstmis, Moederdag, Valentijnsdag. ‘Op zulke dagen hebben wij onze piekactiviteiten. Met Kerst organiseerden we bijvoorbeeld een lunch op de Haagse pier, voor 600 ouderen.’

Alle Resto’s zijn gevestigd in bestaande locaties. Leeggelopen buurt- of verpleeghuizen, bijvoorbeeld. Ze hebben geen eigendommen maar maken gebruik van bestaande faciliteiten of huren spullen. ‘We hebben niet veel nodig: een tafelkleed en een paar potten en pannen, en onze mensen regelen de rest. Zo blijven we lichtvoetig en kunnen we ons blijven aanpassen.’

Kijk voor meer informatie of een Resto bij jou in de buurt op www.restovanharte.nl.


Geplaatst op: 11 mei 2018
Laatst gewijzigd op: 15 mei 2018