Sociale robot voor mensen met beginnende dementie

Sociale robot voor mensen met beginnende dementie

Een sociale robot die mensen met beginnende dementie helpt bij de dagelijkse zorg. Hij helpt cliënten herinneren aan de afspraken die ze hebben gemaakt, bijvoorbeeld met thuiszorg. Voor de ontwikkeling van de robot heeft Provincie Friesland een subsidie van € 98.500 verleend.

Dementerenden ondersteunen

De robot wordt momenteel ontwikkeld door het softwarebedrijf Lable, het bedrijf Tinybots en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Het robotje moet ervoor zorgen dat cliënten hun afspraken op tijd uitvoeren, zo meldt de provincie op de website. Er worden al langere tijd robots gebruikt om dementerenden te ondersteunen. Ze helpen bij het terughalen van herinneringen, met bijvoorbeeld muziek.

Innovatie

De provincie stimuleert de samenwerking tussen MBK, zorg en onderwijs om nieuwe producten te ontwikkelen. Het vergroot de marktkansen voor het MKB en is goed voor de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Het zorgt ook dat de zorg in de toekomst aansluit op de behoeftes van de samenleving. Dit project maakt het bovendien mogelijk dat dementiepatiënten langer voor zichzelf kunnen zorgen. Langer zelfstandig thuis blijven wonen is één van de speerpunten van de provincie.

Inclusieve robotagenda

In de verkenning wordt door de onderzoekers betoogd dat het nodig is om te komen tot een brede ‘inclusieve robotagenda’ die van belang is voor de overheid, maar ook voor onderzoekers, werkgevers, werkenden en gebruikers. ‘Om de vruchten te plukken van nieuwe mogelijkheden en om potentiële nadelen zoveel mogelijk tegen te kunnen gaan, is een actieve opstelling van politiek en samenleving nodig.’

Lees het gehele artikel (bron: Binnenlands Bestuur): ‘Friesland trekt portemonnee voor sociale robot


Geplaatst op: 9 oktober 2017
Laatst gewijzigd op: 9 oktober 2017