Werkbezoek staatssecretaris van Rijn aan Heerenveen

Werkbezoek staatssecretaris van Rijn aan Heerenveen

De MOgroep heeft 10 gouden gemeenten geselecteerd. Heerenveen is daar éen van. Waarom? Omdat Heerenveen alle veranderingen in de zorg met beide handen heeft aangegrepen om een eigen weg in te slaan. Ze banen eigen paden en creëren eigen kansen. Logisch dus dat Martin van Rijn daar een dag heeft doorgebracht. Op 8 juni 2015 fietste hij hoogstpersoonlijk door de straten van Heerenveen.

Bij de meitinkers

De meitinkers zijn in Friesland de eerste aanspreekpunten voor mensen met een vraag over zorg. Ze denken mee, schakelen de juiste hulp in en zorgen dat iedereen bij hen terecht kan. In Heerenveen heeft iedere wijk een eigen meitinker en preventiewerker. Deze groep mensen is onmisbaar en ontzettend waardevol voor de gemeente. De ochtend van Van Rijn stond dan ook in het teken van de meitinkers.

Samen oplossen

Beginnen met een huisbezoek, door naar een meitinkersoverleg en de ochtend eindigen met nasi op zorgboerderij Boerenblij: Druk, maar gezellig. Van Rijn was zeer onder de indruk van de mensen die hij sprak. De kracht van de zorg in Heerenveen is de manier waarop samen met de burger naar de oplossing gezocht wordt. Ook bij zeer complexe zorgsituaties wordt er samen met de mensen zelf nagedacht. Ze worden betrokken bij de oplossing, en daardoor is er veel mogelijk.

In gesprek

De nasi was nog niet op, of Van Rijn kon door naar het Posthuis Theater. Daar zat hij aan tafel met vrijwilligers, cliënten, bestuurders en zorgprofessionals. Uit deze gesprekken kwam naar voren dat de mensen in Heerenveen zich echt eigenaar voelen van de zorg. Ze vragen de overheid om de kaders scherp te stellen, maar ze vullen zelf de zorg binnen die kaders in.

Herkenbaar, benaderbaar en dichtbij

Wethouder Jelle Zoetendaal liet achteraf weten dat hij het een goed initiatief van Van Rijn vindt om het land in te gaan. De echte verhalen hoor je immers van de mensen uit de praktijk. De wethouder wil Van Rijn én de media teruggeven dat ze in de gemeenten vooral tijd en rust nodig hebben om alles goed te regelen. De hervormingen in de zorg ziet hij als iets positiefs. Hierdoor zijn de aanspreekpunten in de zorg herkenbaar, dichtbij en benaderbaar. Maar er is wel tijd nodig om alles volledig geolied te laten verlopen.

Meer weten


Geplaatst op: 11 juni 2015
Laatst gewijzigd op: 16 maart 2016