Wijkmantelzorg: slimme combinatie van banenmotor en zorg in de wijk

Wijkmantelzorg: slimme combinatie van banenmotor en zorg in de wijk

Wim van Oudheusden komt uit de IT, maar heeft altijd een zachte kant gehad, zegt hij. Daarom was Wim in de avonduren actief met sociale projecten: een jeugdsociëteit, filmhuis en jeugdsport. Na zijn pensionering bleef hij dat doen. Met als resultaat een indrukwekkend arsenaal innovatieve werkgelegenheidsprojecten, waaronder Wijkmantelzorg. Deze opzet ontlast mantelzorgers in een Hilversumse wijk.

Veel mantelzorgers moeten ervoor waken om niet overbelast te raken. Het werk kan zwaar zijn en dan is het fijn als een vertrouwd persoon taken (tijdelijk) kan overnemen. Van Oudheusden had al veel ervaring met kleinschalige werkervaringsprojecten, toen hij op het idee kwam om werkloze zorgprofessionals met een mbo-diploma niveau 1 tot en met 5 op zak te begeleiden naar werk in de wijk.

Respijtzorg en thuishulp

Van Oudheusden vond een wijkverpleegkundige die vanwege een schouderblessure in de ziektewet zat. Hij stelde haar aan als projectleider. Onder haar deskundige leiding werden 5 werkloze zorgprofessionals klaargestoomd om zorg in de wijk te leveren. Van respijtzorg – voor mantelzorgers die er even tussenuit moeten – tot volwaardige thuiszorg. Van hulp bij schoonmaken en boodschappen doen tot (lichte) medische verzorging.

Ondernemer worden

‘De cursisten hadden een mbo-diploma niveau 1 tot en met 5 op zak. De gemeente – die het project subsidieerde – zou hen naar ons doorverwijzen. Uiteindelijk meldde iedereen zich aan via de website dankzij mond-tot-mond reclame.
We leerden de deelnemers zelfstandig ondernemer te worden. Hiervoor huurde ik externe docenten in, met kennis en ervaring op het gebied van zorg, ondernemerschap, boekhouding en belastingen. De vorm waarin dat gebeurt is een coöperatie. Daarbinnen kunnen deelnemers verder leren en certificaten behalen, zodat ze ook andere zorg kunnen aanbieden.’

Unieke positie

De coöperatie lijkt op Buurtzorg, een bekend initiatief dat ook werkt met zelfsturende teams. ‘Verschil is dat Buurtzorg vooral met mbo-ers niveau 4 en 5 werkt. Bij ons zijn ook professionals met een lagere opleiding welkom. Daarnaast combineren we werkgelegenheid met zorg op wijkniveau. In dat opzicht verschillen we ook met Buurtzorg.’ Na deze eerste coöperatie zijn nu ook geïnteresseerde projectleiders uit heel Nederland welkom om het businessplan te kopiëren in hun eigen gemeente.

Meer informatie
Kijk op de website van Wijkmantelzorg

Bent u zo’n werkzoekende met ervaring in de zorg en woont u in het Riebeeck kwartier? Neem dan contact met ons op over hoe u kunt gaan deelnemen aan dit nieuwe wijkgebonden en door de gemeente gesubsidieerde project: info@werkinjeeigenwijk.nl of bel 06-40414560.

Geplaatst op: 6 november 2017
Laatst gewijzigd op: 6 november 2017