Uitreiking Meer dan Handen Vrijwilligersprijzen

Uitreiking Meer dan Handen Vrijwilligersprijzen

Afgelopen vrijdag werden in een bomvolle Colour Kitchen in Utrecht de Meer dan Handen Vrijwilligersprijzen uitgereikt. Het was een inspirerende en volle dag, muzikaal aan elkaar gepraat en gezongen door dagvoorzitters Fem en Daan.

Prof. dr. Paul Dekker van het Sociaal Cultureel Planbureau opende het programma. Hij praatte ons bij over de ontwikkelingen rondom vrijwillige inzet in Nederland. In het kort: dat gaat goed! Qua inzet staan we als hoogste in de Europese rankings en hoewel vaak anders wordt gedacht, is er geen inzetdaling te zien over de afgelopen decennia. Goed nieuws, dus!

Pitches
Na de opening kregen alle genomineerde initiatieven nog één keer de kans om te pitchen en de jury in zeven minuten te overtuigen dat die prijs écht voor hen bestemd was. Eerst was het de beurt aan de lokaal genomineerden, na de pauze aan de landelijk genomineerden. Wie de initiatieven al kende, kon kiezen uit verschillende workshops en inspiratiesessies over vrijwilligerswerk.

Juryberaad
Terwijl de jury aan het einde van de middag in beraad ging, was er voor de rest van de aanwezigen gezorgd voor soep en broodjes. Fijn, want zo kon de spanning even vergeten worden. Om 19.00 uur werden in de theaterzaal de prijzen uitgereikt door staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis. “Wij willen een sociale samenleving waarin iedereen mee kan doen. Vrijwilligers zijn daarbij van groot belang”, aldus Blokhuis.

Deze initiatieven vielen uiteindelijk in de prijzen:

LANDELIJK

Publieksprijs: ANWB AutoMaatje
Via ANWB Automaatje kunnen vrijwilligers met hun eigen auto senioren vervoeren, die anders maar weinig buiten komen. Want even boodschappen doen, naar de kapper of op bezoek bij een kennis is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de pitch werd benadrukt dat het deel ‘Maatje’ veel belangrijker is dan het deel ‘auto’. ‘Ik hoop ook altijd dat ze in de file komen te staan.’

Juryprijs: Resto VanHarte
Resto VanHarte is een keten buurtrestaurants die worden opgezet en gecoached door een klein team van professionals, maar drijven op de inzet van vrijwilligers. VanHarte wil eenzaamheid bestrijden én leefbaarheid vergroten. Iedereen mag meedoen. Bij VanHarte gaat het om wat je wél kunt, in plaats van wat je niet kunt.

LOKAAL

Juryprijs: GOUDasfalt
GOUDasfalt is een burgerinitiatief dat een verloederd industrieterrein aan de Hollandsche IJssel op een duurzame manier te ontwikkelde tot een levendige stadsoever. Hun ambitie? ‘GOUDasfalt net zo bekend maken als Goudse kaas!’

Publieksprijs: De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld
Ook met een kleine bijdrage ben je in staat tot iets groots – dat is de gedachte achter de Grootste Gehaakte Deken van de Wereld. Samenwerken zorgt voor verbinding, en een sterk en warm sociaal netwerk is van waarde voor iedereen.

PASSIEPRIJS

Publieksprijs: Ammy van der Weide – van Wezel
Al 35 jaar staat Ammy zeven dagen per week klaar voor de bewoners en dieren van woon-zorgcomplex Nieuw Rijsenburgh. Ze helpt bij activiteiten, bezoekt bewoners of gaat met ze op stap. Een onmisbare kracht!

Juryprijs: Abdellah Aknin
Abdellah volgde zelf drie jaar weekendschoolonderwijs en is nu actief als vrijwilliger bij de jongerenactiviteiten van weekendschool Tilburg. Hij geeft bijles en is coach van de jongerenadviesraad. Hij inspireert, motiveert en zet jongeren in hun kracht!

Van harte gefeliciteerd, allemaal!


Geplaatst op: 8 februari 2018
Laatst gewijzigd op: 8 februari 2018