Aandacht voor senioren: 21 Scheveningse Luikjes

Aandacht voor senioren: 21 Scheveningse Luikjes

Stichting Sociale Luikjes start vrijdag 1 december met de 21 Scheveningse Luikjes. Deze 21 luikjes komen op een levensgrote adventskalender met achter ieder luikje activiteiten die tijd en aandacht schenken aan senioren op Scheveningen. In dit stadsdeel van Den Haag, waar veel persoonlijk contact is, leven toch veel senioren in eenzaamheid. De kracht van dit mooie initiatief is persoonlijk contact.

Met het initiatief 21 Scheveningse Luikjes krijgen kleine projecten op lokaal niveau aandacht. Madelon Vink en Else Kodde, initiatiefneemsters van Stichting Sociale Luikjes, zetten hun eigen zakelijke netwerk in. Ook verbinden zij partijen in de stad, die duurzaam tijd en aandacht aan eenzaamheid willen schenken.

Ophalen en brengen

Een van de deelnemende partijen is de online supermarkt Picnic. Picnic brengt in Den Haag online bestelde boodschappen bij mensen thuis. Als bijdrage aan de 21 Scheveningse Luikjes haalt Picnic met hun busjes senioren op en brengt hen gratis naar het Cool Event, de ijsscultpturenexpositie op de Boulevard van Scheveningen.

Aquajogging

Ook het Kurhaus is verbonden aan de luikjes. De Wellness van dit Scheveningse hotel biedt aquajogging voor senioren aan. De Wellness, die 1 jaar bestaat, wilde meer doen voor senioren. Madelon en Else maakten een koppeling tussen het Kurhaus en HWW Zorg.

Terugdringen van eenzaamheid onder senioren

Vanaf 1 december gaat elke dag een luikje op de kalender open. Het eerste luikje is geopend door Arie. Arie (82 jaar) brengt nog iedere dag met zijn eigen auto de post rond tussen vier buurthuizen in Scheveningen. Hij zit in de haarvaten van het stadsdeel en kan vanuit die rol senioren betrekken bij de activiteiten van de Scheveningse Luikjes. Deze ceremoniële opening past bij het ‘persoonlijke’, ‘kleine’ en ‘lokale’ waar 21 Scheveningse Luikjes voor staat. 21 Scheveningse Luikjes wil een duurzame bijdrage leveren aan het terugdringen van eenzaamheid onder senioren. Madelon en Else zoeken bij iedere activiteit een manier om deze voort te zetten.

Stichting Sociale Luikjes ontwikkelt duurzame concepten, in co-creatie met bedrijven en organisaties, voor kwetsbare groepen in de samenleving. De oprichters doen dit met passie en maatschappelijke betrokkenheid. Stichting Sociale Luikjes hoopt over 5 jaar een koppeling te hebben gemaakt met een groot fonds. Om deze professionaliseringsslag te maken, heeft Stichting Sociale Luikjes in oktober 2017 een MAEX Impuls Den Haag ontvangen. Hiermee werden de oprichtingskosten van de stichting gefinancierd en kon de basis worden gelegd voor expertise op het gebied van fondsaanvragen. MAEX is de maatschappelijke beurs die de waarde en behoeften van initiatieven inzichtelijk maakt. Ook is MAEX een transactie-instrument dat investeren en participeren in deze initiatieven bevordert.

Meer weten?
Kijk op de website van MAEX over Stichting Sociale Luikjes en op de website van Stichting Sociale Luikjes


Geplaatst op: 20 december 2017
Laatst gewijzigd op: 20 december 2017